Sabtu, 6 Mac 2010

Aviasi Fantasi


Aviasi Fantasi merupakan terbitan terbaru dari Komik-M bagi menghilangkan sebentar dahaga para peminat komik se-Malaysia. Karya ini adalah hasil kerjasama dua beradik, Afiq dan Nazry. Melihat gambar depannya saja sudah menangkap mata dan membuatkan diriku tidak dapat lagi menahan nafsu untuk menyuntingnya, terus saja aku sambar tanpa masuk meminang. Di saat-saat menatap helaiannya satu demi satu membuatkan aku betul-betul kagum dengan hasil yang dipersembahkan oleh Afiq dan Nazry. Padat dan teliti lukisannya. Memang cun's-lah kata orang muda, (jangan salah faham. Aku tidak tua).

Aku dapat menangkap beberapa pengaruh dari teknik lukisan Eiichiro Oda, sikit-sikit dari Masashi Kishimoto, Obata Takeshi pun ada juga. Dari segi jalan cerita adalah nampak sikit (sikit je) dari biasan The Place Promised in Our Early Days dari Makoto Shinkai. Dipadankan pulak lukisan visual yang dimainkan oleh mereka. Memang ada nampak sikit kesamaanya tu. Makoto Shinkai memang pandai menghasilkan visual-visual awan, langit, dan cahaya matahari yang hampir-hampir nampak macam betul. Fuh! Memang cantik, memang mahsyuk! Adakah persamaan itu negatif? Tidak, aku tak kisah pun.

Aviasi Fantasi memang salah satu karya seni pandang yang terbaik pernah aku jumpa dalam penerbitan Malaysia selain TwinX karya Pac. Memang tidak rugi aku melaburkan fulusku bagi dibarterkan dengan senaskhah Aviasi Fantasi. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang agak mengganggu penghayatanku ketika menikmati Aviasi Fantasi, iaitu:

1.Kenapa ibu Hadi tidak memakai tudung ketika menyidai baju di luar rumah. Tidakkah dia merasa bertanggungjawab untuk menutup aurat hatta walaupun keluar sekejap sahaja di halaman rumah. Bagaimana jika ada mata-mata yang bukan mahram memandangnya. Ini merupakan salah satu fenomena yang selalu sangat aku lihat berlaku pada wanita-wanita muslimah, khususnya di Malaysia. Jika pergi ke kelas atau kerja atau mana-manalah selain dari kawasan rumah, pakai tudung sikit punya cantik. Tapi bila di halaman rumah, tudung hapa ke mana tak tau! Tu lah masalahnya bila pemakaian tudung dijadikan sebagai fesyen, bukannya atas kesedaran agama. Tu tak kira lagi bab pemakaian tudung sempurna yang menutup sehingga ke dada. Ni kalau aku membebel lagi ni, mahunya bermuka-muka surat, kita teruskan kepada perkara yang seterusnya. Malas dah aku nak cerita bab ni, Ulama-ulama muktabar dah jelaskan bab ni dengan panjang lebar. Tepuk dada tanya Iman.

2. Simbol jari Mano Cornuto yang ditunjuk-tunjuk sewaktu konsert Hadi dan Aidil pada permulaan kisah. Tahukah mereka apakah makna simbol itu dan apa kegunaanya? Simbol itu digunakan sebagai pengenalan diri sebagai ahli Illuminati. Umumnya tahu Illuminati didirikan oleh para Satanist (Luciferian). Simbol itu bermaksud dua tanduk, maksudnya tanduk bapak syaitan, Azazel, tanduk Lucifer. Dan ia juga digunakan sebagai simbol dalam ritual occultisme untuk memuja Lucifer AKA Azazel. Seringkali kita dengar bahawa simbol itu dikatakan simbol Aku Cinta Padamu, maka kita dengan rela hati menggunakan simbol-simbol itu sewaktu mengambil gambar foto atau video. Ya! Illuminati telah berjaya mengkaburkan maksud sebenar simbol pemujaan iblis itu dengan pelbagai definisi palsu seperti, I Love You, Rock dan sebagainya untuk menjadikan ia sebagai satu budaya dalam masyarakat dunia. Dan kita orang Islam yang sudah ada petunjuk yang jelas mengenai tipu daya syaitan iaitu Al-Quran dan Al-Sunnah membuta tuli menurut saja budaya-budaya yang diperkenalkan para musuh Islam ini dengan hati terbuka.

Dan ingatlah hadis Rasulullah SAW: “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, dia adalah daripada kalangan mereka.”- Hadis riwayat Ahmad. Dan aku fikir-fikirkan, dengan menunjuk simbol itu saja boleh menyebabkan kita tergolong ke dalam golongan Satanist.

Argghh! Cakap banyak tak guna, hangpa pi baca kat link-link yang aku sediakan ni. Tepuk dada, tanyalah Iman.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sign_of_the_horns

http://gemagong.blogspot.com/2009/10/tabik-setan.html

Tak puas hati lagi, pi cari kat internet pasal simbol syaitan ni. Ada berlambak-lambak. Tu tak kira lagi maksud V yang kononnya peace tu.

3. Seluar pendek yang dipakai Hadi ketika di luar rumah. Ehem.. yang ini pulak bab aurat golongan lelaki. Nak kena terang jugak ke? Mengikut mazhab Syafie yang dianuti oleh sebahagian besar masyarakat Islam Malaysia, aurat lelaki ialah dari pusat hingga ke lutut. Mungkin ada khilaf di kalangan ulama dalam bab ni, tetapi alangkah afdhalnya jika watak Hadi memakai seluar panjang. Ya, dakwah melalui komik.

Aku tidak akan membebel perkara-perkara ini jika Aviasi Fantasi diterbitkan oleh Gempak Starz ataupun penerbitan-penerbitan lain. Tetapi ia diterbitkan oleh PTS yang terkenal dengan penerbitan-penerbitan yang berteraskan keperluan syariah. Perkara-perkara ini seharusnya tidak dilepas pandang.

Kepada Afiq dan Nazry, teruskan usaha anda, dan dalam masa yang sama tambahkanlah juga pengetahuan agama anda agar karya-karya anda yang seterusnya tidak tersasar dari landasan syariah. Saya pernah melihat profile seorang komikus di blognya. Di ruang buku kegemaran, dia menyatakan tidak pernah membaca buku selain sebuah novel Inggeris, selainnya komik semata-mata. Itu merupakan satu sikap yang tidak patut. Tidak semestinya anda seorang pengkarya seni, anda hanya mengambil tahu tentang minat anda sahaja dan apa-apa sahaja yang boleh menjadi nilai tambah kepada hasil seni anda. Anda juga harus belajar dan terus belajar mengenai ilmu-ilmu lain yang tidak semestinya dipelajari secara rasmi. Boleh saja melalui kuliah di masjid-masjid dan buku-buku ilmiah yang lain.

Ini semua penting bagi mengelakkan anda terjebak ke dalam perangkap-perangkap syaitan yang bersimpang siur sana-sini. Jangan jadi komikus yang dungu dan jahil, jadilah komikus yang berilmu, beriman dan beramal. Kerana kita akhirnya akan menghadap Allah Yang Esa di hari pembalasan kelak dan akan dipertanggungjawabkan atas apa saja yang kita lakukan sepanjang kita hidup di dunia, walaupun hanya sebesar zarah atau atom. Perbezaan sebesar zarah ini juga akan menentukan timbangan amal kita sama ada ke Syurga yang penuh kenikmatan tak terbayangkan atau ke Neraka yang penuh dengan seksaan yang terjangkau akal pemikiran. (Nasihat ini juga aku tujukan untuk diri sendiri).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan