Sabtu, 23 Oktober 2010

Anarkis


“WAAAUUUU…!!!” Jerit hatiku sambil mulutku ternganga ke bawah melihat gambar depan novel Anarkis di laman web PTS tidak lama dulu. “PEH!!” Jerit batinku lagi. Rekabentuk kulit novelnya benar-benar menarik minatku selaku peminat seni visual walaupun aku bukan belajar di dalam bidang tersebut. Setelah diteliti semula, sah! Memang sama! Gaya Awai memegang senapang penembak hendap itu memang sama dengan poster Shooter lakonan Mark Wahlberg. Cuma dihias-hias sedikit bagi menampakkan perbezaan. Walaubagaimanapun, inilah diantara rekabentuk novel bergenre aksi debar (thriller) berbahasa Melayu yang paling umph! Pernah aku lihat dalam Malaysia. Pilihan dan adunan warna dan kontrasnya memang masuk dengan konsep novel. Ditambah lagi dengan pmilihan font dan warna font yang sangat sesuai. Keseluruhan rekabentuk kulit Anarkis ini menggambarkan ini adalah sebuah novel moden yang penuh aksi dan anda berbaloi memilikinya!! Sangat berbaloi bagi peminat novel-novel aksi militer seperti aku walaupun harganya lebih kurang RM30. Bertambah berbaloi dengan ketebalannya yang mencecah 600 lebih muka surat.


Kisah

Diringkaskan jalan ceritanya, Sarjan Awai anak Gamung merupakan seorang penembak hendap Gerup Gerak Khas (GGK) ATM telah ditahan dan dipenjarakan di sebuah wilayah Balkan sebelum dibawa pulang oleh kerajaan Malaysia. Setibanya di Malaysia, diharapkan sinar yang ceria bakal mencerahi hidupnya kembali selepas terpenjara selama lima tahun di wilayah Balkan atas satu peristiwa ketika menyertai pasukan pengaman Malaysia di Bosnia. Rupa-rupanya tidak! Hatinya hancur luluh apabila mengetahui bahawa isteri yang dicintai telah meninggalkannya dan berkahwin dengan seorang doktor yang kaya-raya. Huh! Memang kecewa habis!

Keadaan hidupnya menjadi semakin parah apabila dirinya dipersalahkan atas kematian seorang diplomat Britain, Sir Anthony Morse dan peguamnya sendiri, Jagjit Kaur. Dia terpaksa melarikan diri dari kesalahan yang dia sendiri tidak lakukan dan juga kehilangan kepercayaan ke atas sistem perundangan yang dirasakan tidak akan dapat membelanya. Untuk menjadikan suasana menjadi lebih aksi, sekumpulan tentera upahan dari British telah datang ke Kotaraya Kuala Lumpur untuk memburunya. Misi mereka: Sarjan Awai mesti mati!
Apabila keselamatan dan nyawa anak dan bekas isteri mula diancam, dia mula berhenti berlari, dari diburu, dia mula menjadi pemburu, kemusnahan mengikut jejak-jejak langkahnya. Tiada siapa yang dapat menghalangnya (Kecuali Allah), tiada undang-undang yang dapat menyekatnya! Anarkisme menguasai dirinya!!

Fuh!! Memang selak muka surat punya novel (a page turner). Macam ada gam pula kat Anarkis ni. Aku menghabiskan novel yang mukasuratnya lebih dari enam ratus ini lebih kurang dua hari sahaja. Penuh dengan aksi militer. Diantara babak yang aku gemar adalah ketika Sarjan Awai cuba menyelamatkan Dr. Margie yang diculik oleh Ervin di Priboj, Bosnia. Memang mendebarkan.

Keseluruhannya, karya Khairul Nizam Khairani ini memang agak berat dan beliau nampaknya ada melakukan kajian sebelum menghasilkan Anarkis. Walaupun jalan ceritanya ada sedikit biasan dari plot Shooter, tetapi Khairul Nizam Khairani ada olahannya tersendiri yang jika Anarkis dihasilkan menjadi filem, aku rasa Anarkis ini adalah lebih bagus dan berat dari Shooter.
Sebenarnya Anarkis ini ada sangkut-paut sedikit dengan novel Khairul yang sebelum ini, iaitu Kudeta Intro dan Kudeta Klimaks. Novel ini sebenarnya best! Tetapi yang tidak mengebestkan itu adalah kerana ceritanya dibahagi dua bahagian. Aku tak suka la. Mula-mula sekali aku beli Kudeta Klimaks, mula-mula baca memang tak faham apa. Lepas diselidiki ketidakfahaman aku itu, baru aku tahu bahawa novel yang aku beli ini adalah bahagian kedua. Sudah! Nak kena beli dulu bahagian yang satu baru faham, Kudeta Intro. Satu hal pula nak kena pergi kedai cari bahagian yang pertama itu. Pulak dah!! Kehabisan stok pulak kat kedai-kedai buku. Menyampah betul. Lama juga la Kudeta Klimaks tu aku peram buat pekasam lantaran ketiadaan bahagian pertama.

Yang tidak Gemar

Apa yang aku tidak gemar tu? Hahaha…!! Aku sebenarnya agak tidak suka atau menyampah dengan watak Arman Ghani tu. Macam playboy je. Wataknya benar-benar mengingatkan aku kepada Tony Stark, Ironman, dan aku memang meluat habis dengan watak Tony Stark tu, huh!. Watak orang kaya perasan bagus. Berbanding watak Awai, aku lebih suka watak Awai itu dari Arman Ghani berkali ganda. Satu lagi, setiap kali watak Arman Ghani muncul, aku terbayang watak Arman dari kumpulan Gigi, seolah-olah Arman Gigi itulah watak Arman Ghani. Kelakar la pulak aku rasa. Arman Gigi yang playboy dalam Anarkis, hahaha…!! Tetapi oleh kerana aksi debar yang ditampilkan itu lebih menjadi keutamaan aku, terpaksalah aku abaikan (ignore) ketidak gemaran aku itu.

Kesimpulannya, Anarkis merupakan sebuah novel yang berjaya memenuhi tuntutan nafsu membaca aku terhadap novel-novel aksi debar berbahasa Melayu yang berkonsep moden. Aku sayang novel ini. Terasa tidak jemu memandang kulit novel ini banyak–banyak kali. Dan yang paling best, ia tidak dipecah dua bahagian. Jadi ia tidak mengganggu mood membaca aku. Bagi peminat-peminat novel aksi militer, boleh dapatkan segera. Berbaloi beb!

2 ulasan:

  1. sy pon jatuh cinta dengan buku ni..hope byk buku jenis ni ditebitkan

    BalasPadam
  2. Huhuhu.. kalau tanya si penulis, memang mereka mahu terbitkan buku-buku jenis ni banyak-banyak. Tetapi permintaan untuk novel-novel begini di kalangan pembaca Malaysia masih lagi berada di tahap rendah berbanding novel jiwang-jiwang. Apa-apa pun, superduper_knuckle berdoalah agar buku seterusnya dari penulis novel ini akan berjaya diterbitkan secepat yang mungkin, iaitu 'Perisai' dan 'Bidak Patriot'! Sama-sama kita menyokong mereka.

    BalasPadam