Isnin, 18 Mei 2009

Meniti Maut
Memang penuh aksi!! Dan mendebarkan! Meniti Maut memang cukup garam, sedap, dan lancar untuk dihadam berbanding penulisan Ramlee Awang Murshid. Novel-novel Ramlee juga sedap, tapi selalu juga tercekik tengah baca kerana jalan cerita yang agak berbelit dan rumit. Tidak mudah untuk meneka plot seterusnya. Tekaan aku sentiasa silap jika membaca novel-novel saudara Ramlee. Tapi aku suka kerumitan untuk memahami novelnya itu. Bagi aku, novelnya yang paling rumit untuk dihadam adalah Rahsia Perindu. Tetapi dalam banyak-banyak novelnya, satu saja novel yang aku dapat teka dengan tepat plotnya, Ungu Karmilla. Tak lama lepas Arif asyik bersin bila berdekatan dengan bunga tersebut, aku memang dapat agak bagaimana bunga Ungu Karmilla tu membunuh mangsa-mangsanya, iaitu dengan menggunakan proses pendebungaan yang boleh menghasilkan halusinasi kepada sesiapa yang menghidunya. Memang tekaan aku tepat! Oleh kerana tekaan aku tepat, kuranglah penghayatan untuk aku membaca Ungu Karmilla tu. Eh..eh!! Aku dah melalut!


Berbalik ke topik asal. Perencah-perencah yang digunakan oleh saudara Eyman cukup sesuai untuk digoreng dalam novel-novel sebegini. Pergaduhan, teknologi, komplot, lawak, dan aksi-aksi untuk golongan muda semuanya ada didalam Meniti Maut. Bagi aku, kelebihan saudara Eyman ialah penulisannyanya berjaya menjana neuron-neuron otak aku untuk membayangkan aksi-aksi dalam Meniti Maut dengan jelas! Aku paling suka babak Fariz bergumpal dengan Tobias di pondok sementaranya di rumah Tan Sri Daud. Pada masa yang sama aku terbayang babak pergaduhan Bourne dengan Desh dalam filem The Bourne Ultimatum. Memangla adegan bergelutnya tak sama, yang samanya ialah, siapa paling cepat dan bijak mengubah suasana persekitaran menjadi kelebihan diri, dialah yang menang! Di sini, kalah bererti maut! Bukan kalah balik kampung.


Masakan saudara Eyman agak ‘terus’. Maksudnya ‘straight forward’la! Jadi dalam masa kita melayan aksinya, kita juga tak berapa nak pening kepala. Kiranya macam ni, diantara nak baca Meniti Maut atau basuh baju lepas balik kuliah, baik baca dulu. Tapi kalau novel saudara Ramlee, basuh baju dulu, hang mandi dulu,makan, kalau rasa nak rehat sekejap, silakan, pastu baru baca. Baru boleh tumpu perhatian.
Menikmati Meniti Maut juga membuatkan aku tak lepas dari membayangkan cerita-cerita novelis Tom Clancy yang terkenal dengan thriller-thriller ketenteraan (The Hunt for Red October, The Sum of All Fears). Tapi mamat ni tamak sungguh, bukan setakat novel, dia juga pembuat jalan cerita untuk game tembak-tembak (Rainbow Six, Ghost Recon, Splinter Cell). Aku sekarang sangat menanti-nantikan filem Splinter Cell yang akan keluar tak lama lagi, tapi aku rasa George Clooney sebagai Sam Fisher macam tak berapa sesuai la.Kadang-kadang tu terbayang juga filem The Transporter lakonan Jason Statham bila membaca Meniti Maut. Drebar yang terpaksa melayan berbagai karenah pelanggannya.
Tapi saudara Eyman, saya suka gaya saudara! Kalau saudara selesa dengan gaya ni, tak payah diubah, amalkan saja. Lain novelis, lain la gaya penulisannya. Kepelbagaian ni membuatkan aku sentiasa menantikan karya-karya terbaru di pasaran. Tapi novel-novel cinta aku tak layan… Tak boleh pi… Aku pernah cuba baca satu novel cinta tu, macam paksa motor pancit jalan diatas tanah merah yang berlopak sana-sini, memang tak sesuai dengan jiwa aku. Novel seram juga aku tak minat langsung. Menambah perasaan takut aku kepada sesuatu yang tak perlu aku takutkan. Takut hanya kepada Allah yang Esa saja.


Setakat ni sajalah ulasan aku mengenai novel aksi Meniti Maut ni. Apa-apa pun, saudara Eyman Hykal, dirimu telah disenaraikan dalam senarai novelis kegemaran saya. Saya menanti-nantikan karya seterusnya dari saudara. Maafkan saya jika ada kata-kata yang menyinggung perasaan saudara.

1 ulasan:

  1. Saudara Torpedo,

    Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membuat komen mengenai MENITI MAUT. Saya telah memautkan blog anda di http://www.meniti-maut.blogspot.com agar ia juga dapat ditatap oleh para pengunjung ke blog saya itu.

    Terima kasih dan salam daripada saya,

    EymanHykal

    BalasPadam