Jumaat, 18 Januari 2013

GERGASIGergasi? Yargh..! Khairul Nizam Khairani kembali lagi novel terbaru yang diberi nama Gergasi. Setelah menghasilkan dua karya bersama dengan PTS iaitu Kudeta dan Anarkis, kini beliau tampil dengan sebuah karya yang jauh berbeza konsepnya dengan dua karya yang terdahulu. Jika Kudeta dan Anarkis berkonsepkan ‘military-thriller’, Gergasi pula adalah berkonsepkan aksi-sains fiksyen!

Kulit Depan

    Pertama yang aku nak cakap ialah berkenaan dengan kulit depannya. Tidakkah anda berasa sesuatu apabila melihat rekabentuk kulit depannya  Apakah perasaan itu? Misteri? Teruja? Yaargh.. itu perasaannya. Kombinasi si makhluk besi dengan tajuk Gergasi seiring tona warna yang gelap itu sahaja sudah membangkitkan perasaan "Pergh!!" di dalam diri saya! 

    Walaupun biasan Orang Besi (sebut dalam bahasa Inggeris) itu ada, namun jika diteliti rekabentuknya, ternyata rekabentuk makhluk besi ini tampak lebih jantan dari yang itu. Pfftt.. Memang.. memang aku bagi 4 bintang untuk rekabentuk kulitnya. Malah inilah rekabentuk kulit yang terbaik di antara semua novel-novel FIXI buat masa ini.

Kualiti

    Bercakap berkenaan kualiti, saya memang berpuas hati dengannya. Kualiti percetakan dan kertas yang digunakan untuk Gergasi ini sangat memuaskan hati saya. Berbeza dengan novel FIXI pertama yang saya baca, Pecah. Sebaik sahaja kertas plastik dibuka, dan fizikal aslinya mula bercumbu dengan tanganku ini, perkataan FUYYOO~!! mula terlepas dari gua. Terasa seperti novel  Stephen Coonts berada di tangan, fuuu… Smart-smart. Tak silap aku, jenis kertas yang digunakan untuk Gergasi ini agak mahal, lupa pula aku apa nama jenis kertas ni. Kertas ni yang bagusnya ia agak tidak ‘striking’ mata kita untuk satu pembacaan yang lama.

    Jika kualiti percetakkannya sudah begitu berkualiti. Bagaimana pula isinya?

Gergasi 

Okay, aku salin dan tampal sahaja untuk sinopsisnya ini,

          "Tahun 1511. Di kala kota Melaka sedang diserang, muncul gergasi misteri yang digelar Batara Waja membantu hulubalang tempatan menghadapi askar Portugis. Namun dalam satu pertempuran, Batara Waja tiba-tiba hilang…

500 tahun kemudian. Siti Nuraini, seorang kurator di Muzium Negara, yang bersahabat dengan seorang pemuda bernama Rizal, telah menemui sebuah artifak aneh. Namun artifak itu hilang sewaktu dalam simpanan muzium. Kotaraya kemudiannya digemparkan dengan kemunculan gergasi yang membunuh manusia-manusia tertentu – dan lagenda Batara Waja kembali.

Rizal mengalami mimpi-mimpi aneh berkaitan gergasi tersebut dan sering pitam. Suatu hari, muncul seorang lelaki bernama Hu Xien yang memberitahu Rizal bahawa Rizal ada kaitan dengan kemunculan GERGASI itu!

        Jadi.. apakah bentuk kaitan Rizal dengan Gergasi itu? Sila dapatkan ia di pasaran sekarang! Tunggu apa lagi weyh..?!

       Setahu aku, ini adalah novel pertama dari Khairul Nizam setelah beliau bersama PTS untuk dua karya yang sebelumnya. Apa yang aku nampak, naskhah Gergasi ini telah mendedahkan satu sisi lain bagi penulisnya. Jika anda yang sudah membaca Kudeta dan Anarkis, anda pasti akan dapat tangkap perbezaan cara penyampaian cerita Khairul Nizam Khairani ketika beliau bersama PTS dan ketika bersama FIXI. Gaya penulisannya kali ini agak ‘all-out’. Tidak tertahan-tahan seperti ketika bersama PTS dahulu. Sebagai contoh, antagonis di dalam Gergasi tidak bercakap bahasa baku seperti di dalam Kudeta.

    Anda masih belum jelas? Baik saya bagi satu contoh.
        Antagonis PTS: “Cis! Bagaimana kamu menjaga mereka. Habis wang tebusan kita!”
       Antagonis FIXI: “*#@%$! Kau jaga bangsat-bangsat tu macam mana?! Kau nak bayar wang tebusan          celaka-celaka tu ke hah?! *#@%$ ”

        Begitulah lebih kurangnya. Perhatian, dialog di atas tiada kena mengena dengan mana-mana novel dari kedua-dua syarikat penerbitan terbabit. Sekadar imaginasi saya sahaja. Walaupun kelihatannya Khairul agak keluar-semua dalam Gergasi (all-out), tetapi ia masih terkawal. ‘All-out’nya dikenakan pada tempat yang lojik.

     Bagi mereka yang sudah biasa dengan stail debar-ketenteraan Khairul Nizam sebelum ini, anda mungkin sedikit berasa ringan dengan novel Gergasi, kerana cerita dan olahannya tidak seberat Kudeta dan Anarkis. Jadi ada sesetengah mereka yang mengatakan Gergasi ini kurang ‘umph’ berbanding Kudeta dan Anarkis. Namun mereka kena faham juga, Gergasi ceritanya lebih ke arah fiksyen-komikal manakala Kudeta dan Anarkis lebih ke arah realistik yang membabtikan isu-isu semasa. Tentu saja ‘blending’ kedua-duanya tidak sama.

      Biasalah, setiap karya ada pro dan kon’nya. Bagi saya, saya tetap suka Gergasi dan kedua novelnya yang terdahulu. Keduanya ada citarasa yang berlainan. Gergasi adalah bukti bahawa Khairul Nizam Khairani seorang penulis yang tidak terikat pada satu jenis genre sahaja. Walaubgaimanapun kebolehan menulis pelbagai genre juga bukan tiket jaminan kita akan dapat peminat dari semua genre yang kita sasarkan. Jadi Khairul, cabaran anda sekarang ialah bagaimana mahu mengekalkan peminat setia anda untuk tetap meminati apa sahaja karya anda walaupun berlainan genre. Jangan tanya saya, tanya Abang Ramlee.

        Sesetengah peminat mungkin membeli karya anda kerana terpikat pada novel anda yang pertama dan kedua, jadi bagaimana anda mahu mengekalkan momentum itu pada karya seterusnya. Untuk hal ini anda hanya berjaya setakat sampai Anarkis. Tetapi pemerhatian saya terhadap karya Gergasi, agak kurang berjaya. Kerana ada peminat anda yang mengatakan gaya anda dalam Gergasi ini kurang ‘umph’ (dia kata, bukan saya, Saya no hal). Jadi saudara Khairul Nizam, ini bukan salah genre sains-fiksyen yang anda bawa, tetapi dia kata dia lebih suka gaya penceritaan anda dalam Anarkis berbanding Gergasi (sekali lagi saya no hal).

         Namun bagi yang masih belum membacanya, anda jangan terus membuat persepsi salah atas ulasan ini. Bagi saya, wang anda berbaloi dilaburkan untuk Gergasi ini. Kualiti percetakkannya memang puas hati dan ceritanya pun agak berlainan dari sains fiksyen yang sama kelas dengannya. Kerana apa, ceritanya tidak seperti yang saya sangka sewaktu mula-mula melihat kulit depannya. Selain itu Gergasi juga cukup rencah untuk sebuah novel aksi-sains fiksyen yang optimum. Ada aksi, ada tekno, ada drama, misteri, ada jiwang. Namun perencah ini tidaklah dimasak habis-habis seperti Anarkis dan Kudeta. Kiranya macam Anarkis itu adalah masakan emak kita di rumah, Gergasi itu pula lauk yang kita makan di kedai makan, Lauk yang sama, tapi rasa tetap berbeza sedikit. Namun anda tidak rugi mendapatkannya.

Babak pilihan

     Babak ketika Aman, seorang tentera perisai SEADEF dari Malaysia melakukan serbuan maut ke Pulau Hainan untuk memusnahkan radar tentera Republik China Bersatu bagi memberi laluan jet pejuang Malaysia melakukan serangan. Tu ddia ayat takdak noktah. Babak ini serius aku cakap memang Gempar! Anda seolah-olah berada di tempat perang tersebut! Dalam masa yang sama ia sangat mendebarkan! Saya seolah-olah dapat membayangkan betapa dahsyatnya pertempuran di antara pasukan komando tentera perisai Malaysia dan tentera perisai China. Ganas! Babak itu juga agak mengharukan kerana misi ini seolah-olah misi tiket satu hala.

     Aman dan pasukan tentera perisainya terpaksa menuju ke depan walaupun serangan tentera-tentera perisai China dengan dibantu pasukan-pasukan tentera sokongan memberi tentangan yang hebat! Nyawa nombor dua, musnahkan radar adalah yang utama! Walaupun rakan-rakan lain telah gugur satu persatu, kesedihan perlu diabai, misi perlu dicapai. Saat itu sungguh kritikal! Phuh~!!

Kesimpulan

     Keseluruhannya Gergasi merupakan sebuah karya yang bagi saya wajib berada di dalam koleksi para peminat novel aksi semua genre. Walaupun ia berkaitan dengan teknologi robotik, nano, dan segala macam kecanggihan. Tapi tidak sefuturistik ‘overload’ yang anda sangka. Senang cakap latarnya lebih kurang macam Lock Out. Penjara kat angkasa lepas, tapi pak guard masih guna shotgun bukan pistol lazer. Dan di akhir cerita Gergasi, seolah-olah seperti akan ada sambungannya… Adakah jangkaan saya ini benar saudara Khairul Nizam Khairani?

*update terbaru. Adik sepupu saya darjah enam sangat meminati Gergasi. 
   


2 ulasan:

  1. Oh, macam saya je orangnya yang kata gergasi tak umph...hahaha...
    Apa apa pun Anarkis best! Kih3 ;p

    BalasPadam